Nieuws

Jan Martens wordt grootste aandeelhouder van Brouwerij Martens

Deel met een vriend

Image
brouwerij-martens-nieuws

Aan de top van de bekende Limburgse Brouwerij Martens heeft zich een ingrijpende herschikking voorgedaan. Jan Martens nam de aandelen over van zijn broer Fons en komt als CEO alleen aan de leiding van het bedrijf.

Eind juni nam Fons Martens ontslag als gedelegeerd bestuurder bij de vennootschap Bockhold, de familiale holding boven de brouwerij. Hij bekleedde die functie samen met zijn jongere broer Jan.

Tegelijk met zijn ontslag als gedelegeerd bestuurder verkocht Fons Martens zijn aandelen in de holding aan zijn broer. Dat maakt van Jan Martens de grootste aandeelhouder van de brouwerij. De broers controleerden samen 87,5 procent van de aandelen. De overige 12,5 procent is in handen van het Taiwanese investeringsfonds Far Eastern Group. Het bedrag van de transactie is niet genoemd. Fons Martens blijft overigens actief in de brouwerij. “Met zijn ervaring en netwerk in de brouwerswereld is hij van grote waarde voor het bedrijf”, zegt Luc Van Milders, voorzitter van de raad van bestuur.

Opvolging

Brouwerij Martens werd opgericht in 1758 en is daarmee het oudste Limburgse familiebedrijf. De wissel aan de top heeft ook met de opvolging te maken. “Inmiddels heeft zich ook de negende generatie aangemeld”, zegt Luc Van Milders. “Bob en Jef, de zonen van Jan Martens, hebben te kennen gegeven dat zij voluit voor de brouwerij willen gaan.” Bob Martens is verantwoordelijk voor marketing en zijn broer Jef is actief in de productie. De dochter van Fons Martens zag voor haar geen rol weggelegd in het bedrijf. Fons Martens besliste daarop zijn aandelen over te dragen aan zijn broer.

In zijn functie als onafhankelijk bestuurder zal Danny Dresselaerts onder meer Bob Martens begeleiden, Jan Martens neemt de opleiding van zijn zoon Jef op zich. Of en wanneer zij de leiding van het bedrijf op zich nemen, is nog niet duidelijk. “Brouwerij Martens blijft hoe dan ook een familiebedrijf”, aldus Van Milders.

Brouwerij Martens boekte vorig jaar een omzet van 176 miljoen euro. De tweede grootste brouwer van België is vooral bekend als producent van pils voor grootwarenhuizen zoals Aldi. Het bedrijf brengt ook bieren onder eigen label op de markt, zoals Sezoens, en telt ruim 400 werknemers. Ruim 90 procent van de productie wordt geëxporteerd. De klanten van Martens zijn bedrijven die erg op de kosten letten, legt Van Milders uit. Dat verklaart de bescheiden marges. De komende jaren wil het bedrijf de marges optrekken door, naast onze activiteiten voor onze bestaande klanten, ook nieuwe markten aan te boren en producten te lanceren met een hogere toegevoegde waarde.

Gerelateerde nieuwsberichten

Meer nieuws & events